Algemeen

Welke vakantie past bij mij
Vul ons formulier in en mail het naar ons zodat wij op basis van jouw wensen een mooi reisvoorstel kunnen samenstellen.

GGTO-VvkR (meer info)
Wij zijn aangesloten bij Stichting Garantiefonds Gespecialiseerde Touroperators (vergelijkbaar met SGR). De Stichting GGTO, heeft als doel garantie te bieden aan reizigers die een reisovereenkomst afsluiten met een van de aangesloten touroperators. De garantie houdt in dat het reeds betaalde deel van de reissom uitgekeerd wordt indien de aangesloten touroperator in financieel onvermogen komt en niet meer in staat is de geboekte reis tot uitvoering te brengen.

Cumlaude projecten
Cuba is reeds vele malen getroffen door orkanen en andere rampspoed. De boycot van de VS en de pandemie, hebben het leven nog lastiger gemaakt voor de Cubanen, die gelaten hun lot dragen. Wij willen graag bijdragen aan hulp (al voelt dit soms als de bekende druppel op de gloeiende plaat) door simpelweg voedingsmiddelen te laten bezorgen bij degenen die het ’t hardst nodig hebben. Deze bedrijven (vaak Spaans) zijn er namelijk wel maar alleen voor degene die het zich kan veroorloven.
De kosten voor boodschappen zijn vaak hoger dan bij ons in Nederland dus vaak voor de ‘gewone’ Cubaan, met een salaris van 60 euro per maand, niet te betalen, Voor iedere boeking reserveren wij graag € 25,– aan boodschappen. Heb jij mensen ontmoet tijdens jouw reis op Cuba en wil je ze op dezelfde manier helpen? Dan informeren wij je graag verder.

Praktische informatie (meer info)
Klimaat en geografie

Praktische informatie

Tijdsverschil

Op Cuba is het zes uur vroeger dan in Nederland. Let op: tussen de derde en laatste zondag in maart is het vijf uur vroeger. 

Vervoer

Je kunt op diverse manieren door Cuba reizen. Met auto, bus, transfers, privé vervoer of binnenlandse vluchten. Houd er rekening mee dat je over de weg voor een gemiddelde afstand twee keer zo lang onderweg bent dan in Nederland of België. Dit omdat de wegen van mindere kwaliteit zijn dan. Wij bieden ook leuke wandel- en fietsreizen aan. Deze kunnen zowel individueel als in een groep worden geboekt.   

Autohuur

Bij autohuur zijn er altijd kosten die lokaal voldaan dienen te worden. Dit kan in cash of met VISA of Mastercard. Tevens wordt er een borg gevraagd.

Bij onze vaste leverancier is onderstaand van toepassing. Soms komt het voor dat wij bij een andere leverancier de huurauto moeten boeken. Dan gelden er andere (echter redelijk vergelijkbare) prijzen.

• 3 euro per dag voor een extra chauffeur
• 20 euro voor airport drop off of pick up
• Drop off fee: afhankelijk van de afstand tussen pick up en drop off lokatie
• Brandstof

Accommodaties

De accommodaties die Cumlaude Travel voor je heeft geselecteerd zijn persoonlijk door ons beoordeeld op kwaliteit en service. Je verblijf is veelal op basis van logies en ontbijt.  

Maaltijden

Meestal verblijf je tijdens onze reizen op basis van logies en ontbijt*. Voor het diner kun je terecht bij tal van goede paladares (particuliere restaurants) of restaurants. Voor een diner moet je rekenen op gemiddeld 10 tot 15 euro. 

Klimaat en geografie

Cuba ligt op de rand van de tropen. Het hele jaar door is de temperatuur zeer aangenaam en komt maar zelden onder de 25°C. De droge periode is in onze wintermaanden.

Tijdens de zomermaanden kan het af en toe regenen. De kans op zo’n kort maar hevig tropisch regenbuitje is eigenlijk vooral aanwezig in het zuidoosten van het eiland. Het klimaat op de strandlokaties is vrijwel het hele jaar door aangenaam.

Cuba is met 115.000 km² drie keer zo groot als Nederland. Geografisch gezien ligt het eiland slechts 180 km ten zuiden van de Amerikaanse staat Florida. Het landschap op Cuba is zeer gevarieerd.

Het oosten wordt beheerst door de onherbergzame Sierra Maestra, de hoogste bergketen van het eiland. De natuur in het westen wordt gekenmerkt door de mysterieuze nevelwouden van de Sierra del Escambray en de kalkstenen heuvels rond Viñales. Veel bossen op Cuba hebben inmiddels moeten wijken voor suikerrietplantages die je over het hele eiland tegenkomt.  

Reisdocumenten en vliegticket

Cumlaude Travel maakt gebruik van e-tickets. Indien je deze via ons hebt geboekt, zullen deze tijdig worden toegestuurd. Paspoort, je paspoort dient bij vertrek uit Cuba geldig te zijn. Visum, een toeristenkaart (carta turistica) kost via Cumlaude 35 euro. Wij rekenen hiervoor tevens administratiekosten van € 15,– per visum. Je kunt je visum ook aanvragen bij het Visumburo of rechtstreeks via het Consulaat van Cuba in Rotterdam. 

Verzekeringsbewijs

In Cuba wordt je verplicht om een bewijs van ‘dekking medische kosten’ te kunnen overleggen. Houd hiernaast rekening met het feit dat je voldoende verzekerd dient te zijn voor medische kosten of kosten van medisch beleid. Naast je ziektekostenverzekering is het van belang dat je over een reisverzekering beschikt die deze kosten dekt. Zorg ervoor dat je bij aankomst op Cuba kunt aantonen dat je voor zowel de reis- als de ziektekostenverzekering over een polis beschikt in zowel Nederland/België.

Hiervoor dien je een Engelstalige verklaring, afgegeven door je verzekeraar, mee te nemen. Cuba accepteert geen verzekeringen die lopen bij een Amerikaans bedrijf. Mocht je ter plaatse niet in het bezit zijn van de gewenste verzekeringen, dan word je verplicht deze op Cuba af te sluiten. Omdat dit hoge kosten met zich mee kan brengen en dit aan het begin van uw reis veel tijd in beslag kan nemen bij de douane, raden wij dit af.  

Gezondheid

Voor deze reis worden vaccinaties tegen DTP en hepatitis A geadviseerd. Vaccinatie tegen gele koorts wordt alleen aangeraden wanneer je in een infectiegebied van gele koorts bent geweest voordat je naar Cuba gaat. Malariatabletten zijn niet nodig er is geen malaria op het eiland. Informeer in elk geval bij uw huisarts of de plaatselijke GGD, die op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering: www.lcr.nl of www.tropenzorg.nl.

Vaccinaties (ook geen Covid vaccinatie) zijn niet verplicht als je naar Cuba reist. Het is wel verstandig enigszins te letten op wat je eet. Tevens raden wij aan een kleine medische kit mee te nemen met o.a. aspirine en middelen tegen darmstoornissen. De meest voorkomende kwaal bij toeristen is diarree. Dit wordt meestal veroorzaakt door het drinkwater (gebruik flessenwater, verkrijgbaar bij de supermarktjes) of de andere voeding. Gebruik een diarreeremmend middel zoals Diacure of Immodium (met mate) of eet wat droge rijst. Houdt de diarree langer dan drie dagen aan of zit er bloed tussen, raadpleeg dan een arts. 

De gezondheidszorg

Gezondheidszorg op Cuba is goed. Het kan zijn dat men hoge bedragen vraagt voor behandelingen en vaak moeten de rekeningen voor zorg contant in vreemde valuta worden voldaan. Zorg dus voor een goede reisverzekering.

Daarnaast komt Dengue voor. Het is een ziekte die in veel tropische gebieden voorkomt en wordt overgedragen door steekmuggen. Dit is voornamelijk in kleinstedelijke en landelijke gebieden en meestal steekt de mug overdag. Om de ziekte te voorkomen is het goed om plaatsen met stilstaand water te vermijden, bedekkende kleding te dragen en anti-muggenmiddel te gebruiken. Meer informatie kunt je op de website van de LCR vinden of je kunt een medisch instituut raadplegen.

Verder is het belangrijk om niet te lang in de zon te zitten en je lichaam goed te beschermen tegen zonnebrand. De zon is hier sterker dan je denkt.

Als je medicijnen gebruikt, neem dan een bijsluiter mee, zodat er geen twijfel over kan bestaan dat je een drugsgebruiker bent. Het is aan te raden om een Engelse brief van je arts mee te nemen over dit medicijngebruik. 

“Jet Lag” is een ontregeling van de ‘biologisch klok’ onder andere het ritme van slapen en wakker zijn, dat veroorzaakt wordt door het vliegen over meer dan drie tijdszones. De eerste dagen na de vlucht moet het lichaam wennen aan het nieuwe bioritme waardoor je moe en suf kunt zijn. Het is geen gek idee om in het vliegtuig weinig koffie en alcohol te drinken en na aankomst de eerste twee à drie dagen niet te veel van jezelf te vergen. Verder is het handig om je zo snel mogelijk aan te passen aan het nieuwe slaapritme. 

Geldzaken

In Cuba is de CUP (Cuban Peso) de officiële valuta en wordt voornamelijk door de lokale bevolking gebruikt. Voor toeristen adviseren wij met euro of dollar te betalen.

In Cuba kunt je niet pinnen met bank of giropas. Wij adviseren je om (veel) cash euro’s mee te nemen. Ons advies is om het geld op verschillende plaatsen in je bagage te bewaren.

Travelers cheques: zijn niet overal inwisselbaar. Credit card: neem absoluut ook een creditcard mee wanneer je naar Cuba op vakantie gaat. Visa- of Mastercards worden geaccepteerd. Diners’ Club of American Express niet.

Met een Visa of Mastercard met pincode, kun je bij sommige bankautomaten geld opnemen. Met andere creditcards kun je betalen in hotels of geld opnemen. Bij banken dien je je paspoort mee te nemen. Hiervoor wordt commissie in rekening gebracht. 

Zakgeld

Het zakgeldadvies is afhankelijk van je eigen uitgavenpatroon. Je verblijft op basis van logies en ontbijt. Je moet dus rekening houden met kosten voor lunch en diner. Dus als je ervan houdt te dineren in een luxe restaurant of bij een paladar (Cubaans particulier restaurant) maakt een wezenlijk verschil in je uitgavenpatroon. Je kunt er echter vanuit gaan dat je, bij een gemiddeld restaurant, 10 tot 15 euro kwijt bent voor een maaltijd exclusief drankjes. 

Excursies en activiteiten in Varadero

Deze zijn in Varadero westers geprijsd. Houd er rekening mee dat dit een toeristische badplaats is en de prijzen navenant zijn. Om een indicatie te geven: voor het zwemmen met dolfijnen moet je rekening houden met € 100,00 per persoon. Non gemotoriseerde watersporten zoals een catamaran tochtje of waterfietsen, zijn meestal inclusief tijdens je verblijf in Varadero. 

Vertrekbelasting

De vertrekbelasting is afgeschaft. 

Fooien

Fooien zijn niet verplicht maar worden zeker gewaardeerd. Taxichauffeurs, restaurantbediening en hotelpersoneel ‘verwachten’ zo’n 10% fooi. 

Veelgestelde vragen Cuba

Hoe zijn de overnachtingen tijdens de reis?

Wij hebben selecties van de mooiste casas particulares (Cubaanse B&B). Hierbij slaap je bij mensen tussen, een Cubaans guesthouse. Een absolute aanrader en vaak leuker dan overnachten in hotels. Daarnaast bieden wij leuke middenklasse of boutique hotelletjes. Deze zijn eenvoudig maar door ons geselecteerd om de bijzonder locatie of anderzins. In alle hotels beschik je over een kamer met eigen douche en toilet.  Indien gewenst, hebben wij ook een aantal leuke all-inclusive resorts geselecteerd. 

Hoe is het eten in Cuba?

Cuba staat niet bekend om haar culinaire hoogstandjes. Toch hebben ze een mix van de Spaanse en Franse keuken. Je eet dan ook vooral veel kip, varkensvlees of vis gecombineerd met zwarte bonen en rijst. Het eten op Cuba wordt vooral lauw warm opgediend. De visgerechten zijn goed te noemen. Met name de kreeft kun je in zowel de restaurants als ook in de paladares voor een betaalbare prijs eten. 
Speciaal voor gasten die bij ons boeken, hebben wij een leuk informatieboekje samengesteld. Hierin vind je o.a. allerlei informatie en tips die je niet op het internet of in reisgidsen vindt. Bovendien krijg je van ons nog een aantal leuke adressen mee van leuke restaurantjes en places to be. Al deze informatie is gebaseerd op onze persoonlijke reiservaring.   

Is het mogelijk om tijdens de reis in een paladar te eten?

Paladares zijn particuliere familierestaurants, je eet hier bij de mensen thuis (of wel in de woonkamer of op de patio). Tegenwoordig krijgen sommige paladares steeds meer een restaurant uitstraling en kun je het vaak niet meer onderscheiden van de staatsrestaurants. Qua kwaliteit is er zeker onderscheid tussenbeide. Het eten in een paladar is kwalitatief stukken beter. Bovendien is het erg leuk om op deze manier in contact te komen met de lokale bevolking.  

Heb ik een visum nodig voor een bezoek aan Cuba?

Voor Cuba heb je een visum nodig. Deze wordt verstrekt in de vorm van een ‘toeristenkaart’, een toeristenkaart (carta turistica) kost via Cumlaude 35 euro. Wij rekenen hiervoor tevens administratiekosten van € 15,– per visum. Deze kun je ook aanvragen bij het Visumburo of rechtstreeks via het Consulaat van Cuba in Rotterdam. Je kunt ze ook online bestellen via https://e-visums.nl/ . Het visum is na binnenkomst in Cuba 90 dagen geldig met een mogelijkheid tot verlenging van nog eens 90 dagen (totaal 180 dagen). Je paspoort dient bij vertrek uit Cuba geldig te zijn. 

Kan ik kraanwater drinken op Cuba?

Het kraanwater is voor toeristen niet drinkbaar. Het is daarom aan te raden altijd mineraalwater te kopen bij je casa, een winkeltje of in je hotel. 

Welk betaalmiddel kan ik het beste meenemen naar Cuba, kan ik bijvoorbeeld geld pinnen?

Wij raden je aan om contante euro’s of dollars mee te nemen. In veel gevallen worden beschadigde, beschreven en/of gescheurde bankbiljetten niet geaccepteerd. Bij het opnemen van geld via je creditcard, wordt op Cuba een commissie en transactie kosten berekend. Het is niet mogelijk om te pinnen op Cuba. Wel kun je met een Visa of Master creditcard met pincode, geld opnemen bij de geldautomaat

Wat is de beste reistijd?

De droge tijd is van november tot en met eind april. In de zomermaanden valt er prima te reizen in Cuba; de regen valt om de paar dagen en dan nog veelal laat in de middag, avond en nacht. Temperaturen zijn het gehele jaar door aangenaam. In september en oktober kunnen orkanen passeren, maar ze hebben een smal pad en trekken over het algemeen snel over. 

Kan ik zwemmen met dolfijnen?

In Varadero is het mogelijk om te zwemmen met dolfijnen in het dolfinarium. Indien gewenst kunnen wij dit ook al voor je in Nederland boeken.   

Zijn er duikmogelijkheden tijdens deze reis?

Cuba kent prachtige duikplekken. Graag adviseren wij jou. 

Heb ik wandelschoenen nodig tijdens deze reis?

Tijdens de reis heb je diverse wandelmogelijkheden. In Viñales kun je al dan niet, onder begeleiding van een gids, een mooie wandeling in de omgeving maken. Je bezoekt dan een aantal lokale boeren die leven van onder andere de tabaksindustrie. Vanuit Trinidad heb je de mogelijkheid om naar de nabijgelegen Topes de Collantes te gaan. Ga je deze wandeling maken adviseren wij je in ieder geval om prettig zittende schoenen met een goed profiel mee te nemen. Echter, dit hoeven niet perse professionele wandelschoenen te zijn. 

Dienen wij een klamboe mee te nemen?

Nee, het is niet nodig om een klamboe mee te nemen. 

Kan ik tijdens de reis op het internet?

Je hebt op Cuba diverse wifi spots en het is voor toeristen mogelijk om een Cubaanse simkaart aan te schaffen en hier datategoed op te laten zetten. De wifi spots vind je vaak bij de parkjes en bij grote(re) hotels (tip: als je veel Cubanen bij elkaar ziet met hun mobiele telefoon, dan is het vrijwel zeker een wifi-punt).

Sinds kort zijn er ook casas waar je op het wifi internet kan. In alle gevallen, heb je een wifi kraskaartje van Etecsa nodig. Deze kun jij bij een Etecsa winkel of in een hotel kopen. Onze vertegenwoordiger kan je hierbij assisteren. Soms kun je ze op straat kopen maar dan zijn ze wat duurder. Het bespaart lange tijd wachten in de wachtrij voor de Etecsa winkel.  

Wat is het voltage in Cuba?

De netspanning is meestal 110 volt, in sommige hotels 220 volt. Op de stopcontacten passen stekkers met platte poten, Amerikaans model. 

GGTO

GGTO
Garantiefonds voor gespecialiseerde touroperators

Stichting Garantiefonds Gespecialiseerde Touroperators

Wij zijn aangesloten bij Stichting Garantiefonds Gespecialiseerde Touroperators (vergelijkbaar met SGR).

De Stichting GGTO, heeft als doel garantie te bieden aan reizigers die een reisovereenkomst afsluiten met een van de aangesloten touroperators.
De garantie houdt in dat het reeds betaalde deel van de reissom uitgekeerd wordt indien de aangesloten touroperator in financieel onvermogen komt en niet meer in staat is de geboekte reis tot uitvoering te brengen.
Voor meer informatie lees de garantieregeling of kijk op de website van GGTO

Algemene reisvoorwaarden Cumlaude Travel

Algememe voorwaarden Cumlaude Travel

Aanbetaling

Bij boeking betaal je een aanbetaling van 20 % van de totale reissom. De restantbetaling dient ons niet later dan 10 weken voor vertrek te bereiken m.u.v. speciale acties waarbij de betaling binnen een bepaalde termijn na boeking gedaan moet zijn. Boek je tevens je vliegticket bij ons, dan brengen wij 100 % van de ticketkosten in rekening om daarmee de prijs te garanderen. Indien de betaling niet binnen de juiste termijn is ontvangen dan behouden wij ons het recht voor, jouw boeking als geannuleerd te beschouwen en de passende annuleringskosten in rekening te brengen.

Annulerings-­ en wijzigingskosten

Wijzigingen: een bedrag van € 25,-­‐ per wijziging wordt berekend, naast eventuele bedragen geheven door hotels, touroperators of luchtvaartmaatschappijen. Een wijziging houdt een verandering van een bestaande boeking in en niet een overboeking naar een andere tour waarbij annuleringskosten van toepassing kunnen zijn, welke volgens de onze voorwaarden worden door belast.

Annuleren

Mocht u, of een reisgenoot, gedwongen zijn te annuleren, dan worden kosten in rekening gebracht. Wij berekenen € 25,- ­ administratiekosten plus de annuleringskosten volgens de Reisvoorwaarden waarvan wij u hieronder een overzicht geven. Indien de kosten die onze leverancier aan ons berekent hoger zijn dan de hieronder vermelde overzicht dan berekenen wij deze extra kosten aan u door.

ArrangementenPercentage van reissom
Tot 70 dagen voor vertrek:35%
70 – 28 dagen voor vertrek75%
28 dagen – tot en met de dag van vertrek
of later
100%

Bij annulering is er na vertrek geen restitutie van ongebruikte gedeeltes van een programma.

Vluchten
Zoals gevorderd door de luchtvaartmaatschappijen. NB-­ Eventuele annuleringskosten kunnen onder de dekking van uw annuleringsverzekering vallen, welke wij voor u kunnen afsluiten.

Het kan voorkomen, i.v.m. de huidige drukte op Cuba, dat een accommodatie overboekt is. Wij behouden ons het recht voor om in dat geval een passende andere accommodatie te bieden. Ook om andere redenen kan het voorkomen dat u in een andere accommodatie overnacht, dan op uw voucher vermeld.

Wij kunnen niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele wijzigingen en fouten in de verstrekte vouchers. Tevens kunnen wij niet aansprakelijk worden gesteld voor veranderingen in de bustijden of dienstregeling.