Rondreizen op Cuba, Cumlaude Travel is er helemaal klaar voor
Na dertien maanden mag ik eindelijk weer naar mijn tweede thuisland, Cuba. Mijn Cubaanse vrienden hebben mij op de hoogte gehouden over de situatie maar eerlijk gezegd weet ik niet precies wat ik moet verwachten. Bij aankomst op de luchthaven José Marti in Havana, lijkt alles beter georganiseerd dan ik gewend ben. Er staan vier tafeltjes opgesteld met aan ieder tafeltje twee Cubaanse medewerkers. Als ik aan de beurt ben, is men vooral geïnteresseerd in mijn ‘locator form’ wat ik in Nederland al online heb ingevuld. Wat men vooral interessant lijkt te vinden, is de QR code die alle gegevens op hun scherm tovert. Het PCR document krijgt ook even aandacht waarna ik doorverwezen wordt naar de paspoort en visumcontrole.
Na alle formaliteiten mag ik mijn koffer ophalen. Mijn koffer laat een tijdje op zich wachten maar uiteindelijk, stap ik met mijn bagage het luchthavengebouw uit waar mijn chauffeur al staat te wachten met mijn naambordje. Er wacht mij een warme ontvangst bij de casa in Habana Vieja, het oude deel van het centrum van Cuba. Het is heerlijk om weer hier te zijn. Dezelfde avond ga ik eten bij één van mijn favoriete restaurants. Helaas blijkt de kwaliteit niet meer hetzelfde als wat ik gewend ben. Mijn plan om een maand rond te reizen, is beslist geen overbodige luxe. Het informatieboekje wat ik speciaal voor onze gasten heb gemaakt moet op veel fronten worden aangepast. Er is hier en daar zeker wat veranderd op Cuba.
Het belangrijkste is wel de muntsoort. Waar men voorheen een toeristische munteenheid, door Fidel Castro in het leven geroepen, de CUC had, is de Cubaanse peso nu ook het betaalmiddel voor de toeristen geworden. Niets is echter minder waar. Cubanen willen de pesos helemaal niet.
Het blijkt dat zij in dollars of euro’s moeten betalen in de Cubaanse winkels. Zoals ik gewend ben op Cuba, moet je niets met logica willen benaderen. Deze is er namelijk gewoon niet. Het gevolg van de run op de felbegeerde euro is dat ik voor een vierdubbele waarde mijn euro’s om kan wisselen. Als ik bij de bank wissel, krijg ik dus 25 peso maar als ik bij mijn contactpersoon wissel, krijg ik het vierdubbele. Ik vraag me af of de grote reisorganisaties die geen Cuba specialisatie hebben, hun gasten hierbij assisteren. Het is toch een flinke besparing op het zuurverdiende vakantiegeld.
Ook het verkrijgen van mijn huurauto, die altijd al schaars waren op Cuba, blijkt de nodige voeten in de aarde te hebben. Omdat ik een reisorganisatie heb, wordt er iets meer moeite gedaan en kan ik na een paar dagen mijn auto ophalen. Ik hoor van verschillende kontakten dat het als privé persoon bijna onmogelijk is om een auto te huren. Gelukkig heb ik goede kontakten en wordt er persoonlijk voor gezorgd dat ik een goede service krijg. Ook voor onze Cumlaude gasten die in dezelfde week aankomen als ik, is de auto gelukkig dubbel bevestigd.
De dag na aankomst ga ik naar de telefoonwinkel om een nieuwe SIM kaart te kopen. Dit is niet zo simpel als in Nederland omdat op Cuba alles geregistreerd wordt. Dit is een service die wij onze gasten bieden waarbij onze medewerker tevens uitleg geeft over hoe het telefoonsysteem werkt op Cuba. Ook dit is beslist geen overbodig luxe.
Na een paar dagen Havana rijd ik van Santa Clara via Holguin gelijk door naar Baracoa. Kevin, de zoon van mijn lieve vriendin, die 2 jaar geleden is overleden, vlak voordat Covid ook Cuba bereikte, rijdt mee. Hij studeert in Havana en wil zijn vader bezoeken in Baracoa. Ze hebben beide nooit echt tijd gehad om te rouwen om moeder en echtgenoot. Ik ben blij dat ik bij kan dragen door hem een vreselijke tocht van 1200 kilometer liftend te besparen. Het blijkt een pittig tochtje maar prima te doen.
In Baracoa heb ik zes dagen om mijn Cubaanse ‘familie’ te bezoeken, te wandelen in de natuur en te genieten van de lieve mensen die mij onthalen als de lang verloren dochter. Ik maak schitterende wandelingen in Parque Humboldt en de kloof van Yumuri en bespreek gelijk met mijn gidsen wat ik graag voor Cumlaude gasten aan wil bieden om ze een mooie authentieke Cubaanse ervaring in de natuur te laten beleven. Heerlijk zwemmen in de waterval en genieten van de flora en fauna van dit rijke natuurgebied.
De tijd blijkt uiteraard weer te kort maar het is zoals gewoonlijk weer een fantastische ervaring. Voor natuurliefhebbers is dit Oostelijk deel van het Caribische eiland absoluut een aanrader. Er komen berichten uit Nederland binnen dat Cuba een ‘gele status’ heeft gekregen. Iets waar ik superblij van word. Behalve mondkapjes, die ook niet meer overal worden gedragen, merk je hier niets van het virus.
Druk met het opslaan van nieuwe informatie over het reizen op Cuba en het maken van fantastische foto’s van mijn prachtige Cuba wat zo klaar staat om Cumlaude gasten met open armen te ontvangen.