19 daagse rondreis Cuba Totaal

Maak tijdens deze prachtige rondreis kennis met al het moois dat Cuba je te bieden heeft. Het Oostelijk deel met Baracoa, de droom van iedere reiziger en de tweede hoofdstad, Santiago de Cuba.

Een complete rondreis door het altijd mooie Cuba. Je begint in het authentieke Havana waarbij je, door de tabaksplantages, naar het prachtige dorpje Viñales reist. Je doet het wonderschone Unesco stadje, Trinidad, aan waarna je door reist naar de Sierra Maestra waar Fidel Castro destijds de revolutie voorbereidde. Na een bezoek aan onze favoriete plek, Baracoa, kom je uiteindelijk aan in de 2e hoofdstad van Cuba, Santiago de Cuba. Je krijgt tijdens deze reis een volledige indruk van alle mooie plekjes die dit land te bieden heeft.

Dag 1+2+3: Havana
Na aankomst op de luchthaven worden jullie opgehaald door onze chauffeur die jullie naar een prachtige koloniale casa particular brengt, in het hart van het oude centrum van Havana. Deze dagen kunnen jullie lekker even bijkomen van de reis en op eigen gelegenheid genieten van al het moois wat de hoofdstad jullie te bieden heeft. Heerlijk op eigen houtje de hoofdstad verkennen tijden een mooie wandeling door het oude centrum (la Habana Vieja). Geniet van de indrukken, het straatbeeld met de oldtimers, wat je nergens anders zo zult tegenkomen en de prachtige koloniale gebouwen die herinneren aan de roerige geschiedenis van het land.

De hoofdstad biedt uiteraard meer dan alleen het oude centrum. Zo vind je in Vedado, een buitenwijk van Havana, de grootste begraafplaats ter wereld en het Plaza de la Revolucion waar Fidel Castro zijn eindeloos lange speeches hield. Ook Miramar met haar prachtige huizen is een bezoekje waard. Natuurlijk mag een ritje door de ambassadewijk niet ontbreken. Genoeg om te doen en te zien in deze prachtige stad. Natuurlijk mag een tour in een oldtimer niet ontbreken. Deze bieden wij jullie graag aan.

Dag 4+5: Viñales
Vandaag halen jullie de auto op om door te reizen naar Viñales, waar jullie verblijven in een mooie casa midden in het centrum van dit mooie dorpje. Deze dagen kunnen jullie van de gelegenheid gebruik maken om de schitterende omgeving te verkennen. De Viñales-vallei biedt een spectaculair schouwspel van unieke rotsachtige heuvels (mojotes) en talrijke unieke grot formaties.

We raden jullie aan een bezoek te brengen aan één van de tabaksplantages waardoor deze regio bekend is geworden. Natuurlijk mag een bezoek aan de indrukwekkende grot Cueva del Indio, niet ontbreken. Wij hebben hier een leuke tour te paard door de tabaksplantage voor jullie geregeld.

Dag 6: Las Terrazas
Las Terrazas, is een dorpje tussen Viñales en Havana en ligt in een prachtig natuurgebied, Sierra del Rosario, een gebied van 25.000 ha dat is uitgeroepen door de Unesco tot Biosfeerreservaat. De bijnaam van dit gebied is de ‘Regenboog van Cuba’, door de enorme hoeveelheid regen die hier valt.

Laat je hierdoor echter niet afschrikken, want juist door de regen krijgen de orchideeën en andere planten volop kans om te groeien. Je treft zo’n 700 soorten in de orchideeëntuin, waarvan het grootste gedeelte bloeit tussen december en maart. Daarnaast kun je in dit gebied veel verschillende vogelsoorten, reptielen en amfibieën tegenkomen. Hier kun je volop wandelingen maken al dan niet onder begeleiding van een gids. Heerlijk genieten van dit fantastische natuurgebied.

Jullie verblijven in het leuke hotel Moka, één van de meest bijzondere hotels van Cuba. Moka’s ontwerp is gebaseerd op een eigentijdse interpretatie van de Spaanse koloniale architectuur. De twee verdiepingen van het hotel waar de gastenkamers zich bevinden, staan te midden van prachtige bomen, die soms zelfs door de balkons en het plafond heen groeien. De badkamers zijn spectaculair, de ligbaden grenzen aan een glazen wand, van de buitenwereld afgeschermd door planten. Natuurlijk kun je ook een kijkje vanuit de lucht nemen tijdens een avontuurlijke canopytour.

Dag 7+8: Playa Larga/Varkensbaai
De eindbestemming voor vandaag is Playa Larga. Jullie verblijven in een prachtige casa vlakbij het strand. Playa Larga ligt aan de Varkensbaai (Bahia de Cochinos), bekend van de mislukte invasie door Cubaanse ballingen in april 1961 die gesteund werden door de Amerikaanse CIA. Deze invasie had tot doel het bewind van Fidel Castro omver te werpen. Deze aanval werd afgeslagen. Playa Larga is tevens een plek bij uitstek waar je prachtige duiken kunt maken. Jullie casa eigenaar, en tevens duik instructeur, helpt jullie graag verder.

Je kunt hier ook lekker genieten van zon, zee en strand of een uitstapje maken naar Guamá en het ‘Laguna de Tesoro’. Laguna de Tesoro, met een totale oppervlakte van 16 km is het grootste zoetwatermeer in Cuba. De boten vertrekken elk half uur voor een sightseeing trip rond de 10 eilandjes van Laguna del Tesoro.

Om er te komen is al een avontuur op zich: een gemotoriseerde vaart zo´n 8 kilometer over het water omzoomd met vegetatie, waar vogels graag neerstrijken. Bij het bereiken van het mini resort ‘La Laguna de Tesoro (Meer van de Schat) komen de vrijstaande hout-en palmen constructies – verspreid over het meer – in zicht.

Dag 9: Cienfuegos
Jullie reizen vandaag naar Cienfuegos. Een stop in deze stad is beslist de moeite waard. Deze stad bezit een Franse flair die de stad tot één van de mooiste en meest levendige steden van het eiland maakt. Het uitgebreid gerenoveerde koloniale stadscentrum biedt vele bezienswaardigheden. Bijvoorbeeld Castillo de Jagua, het op twee na grootste fort in Cuba uit de 18de eeuw, dat is gebouwd om het gebied te beschermen tegen Jamaicaanse piraten. De trein bruggen, die nog steeds intact zijn en de grachten maar ook de legende van de vrouw in blauwe gewaden, is het bekijken waard. Jullie logeren in een casa particular aan de Punta Gorda.

Dag 10+11+12: Trinidad
Het stadscentrum van Trinidad leent zich uitstekend om te voet te verkennen. Maak een mooie wandeltocht door de stad, met straten van zwerfkeitjes en kleurrijke huizen.
Liefhebbers kunnen zich in een bruisend nachtleven storten dat bestaat uit talrijke bars en discotheken waar live muziek wordt gespeeld. Zeker de casa de la mùsica waar in de openlucht wordt gedanst en muziek wordt gemaakt, is een aanrader.
Ook kun je bijvoorbeeld de Topes de Collantes bezoeken en een prachtige wandeling naar de diverse watervallen maken. Ook het strand, Playa d’Ancon is zeker de moeite van een bezoek waard.

Dag 13: Camaguey
De volgende bestemming is Camagüey. Gedurende een wandeltocht door de kronkelige straten van de stad kunnen jullie genieten van de vele bezienswaardigheden. Hiertoe behoort het Teatro Principal, dat haar deuren in 1859 voor het eerst opende en is herbouwd na een verwoestende brand in 1926. Dit gebouw is de thuishaven van het ballet van Camagüey, één van Latijns-Amerika’s meest vooraanstaande dansgroepen. Jullie verblijven wederom in een mooie casa particular.

Dag 14: Bayamo
Na het ontbijt vertrekken jullie naar Bayamo. Onderweg naar, of vanaf Bayamo, kun je het prachtige landschap van de Sierra Maestra bezoeken. Een regio die bekend staat om haar bergachtige landschap en donkere bossen.

Erg leuk om te bezoeken is het voormalige hoofdkwartier, La Comandancia de la Plata, van Fidel Castro en zijn rebellen. Bayamo is in 1513 gesticht en is de op één na oudste stad van Cuba. Het is de hoofdstad van de provincie Granma en wordt beschouwd als de bakermat van het nationalisme en de geboorteplaats van de politieke revolutie. Het centrum van de stad is relatief modern, aangezien de inwoners van Bayamo de stad in 1869 in brand hebben gestoken om te voorkomen dat ze in handen van de Spanjaarden zou vallen. Hier verblijven jullie in het leuke boutique hotelletje Encanto Royalton.

Dag 15+16+17: Baracoa
Vandaag reizen jullie door naar het heerlijke Baracoa, dit gedeelte van de reis voert je naar de provincie Guantánamo. Een prachtige tocht met supermooie foto momentjes. Baracoa is de fantasie van elke reiziger en onze grote favoriet. Hier beleef je het authentieke Cuba.

De plaats heeft bergen (El Yunque is een 575 meter hoge tafelberg die het landschap domineert), kristalheldere rivieren, watervallen en prachtige stranden, waaronder Playa Maguana en Playa Nibujón. Vanwege haar afzondering heeft Baracoa haar eigen unieke identiteit behouden. Jullie overnachten in een mooie casa particular.

Dag 18+19+20: Santiago de Cuba
Vandaag reizen jullie verder naar Santiago de Cuba. Bij aankomst leveren jullie de auto in. Santiago de Cuba is misschien wel de meest Afrikaanse, muzikale en hartstochtelijke stad van Cuba. Verschillende musea, fantastische monumenten en een indrukwekkende begraafplaats behoren tot de ontelbare bezienswaardigheden van de stad. We raden jullie aan om een bezoek te brengen aan het vakkundig gerestaureerde Castillo del Morro, een 17e eeuws kasteel waarin rebellen gevangen werden gehouden ten tijde van de onafhankelijkheidsoorlog en Museum Moncada, voormalige barakken uit de 19e eeuw die tegenwoordig een basisschool en een informatief museum over Cubaanse geschiedenis huisvesten. Jullie logeren in een prachtige casa particular, midden in het centrum van Santiago.

Dag 21: Santiago – Havana
Vandaag nemen jullie op eigen gelegenheid een kort taxiritje naar de luchthaven van Santiago waar jullie terugvliegen naar Havana. Hier zal onze chauffeur jullie terugbrengen naar de mooie koloniale casa particular van het begin van jullie reis.

Dag 22: Havana-Amsterdam
Vandaag brengt onze chauffeur jullie naar de luchthaven van Havana vanwaar jullie weer terugvliegen naar huis.

Dag 23: Aankomst