22 daagse fietsvakantie Cuba 

Deze superleuke rondreis proeverij brengt jullie naar de meest bezienswaardige plekjes in Cuba.

Op deze schitterende vakantie ga je Cuba op de fiets verkennen. Deze fietsvakantie brengt je naar de mooiste plekjes op West- en midden Cuba. Je fietst dwars door de tabaksplantages en ontdekt de leuke, niet toeristische dorpjes, die het land rijk is. Tijdens dit sportieve avontuur, kun je genieten van de adembenemende natuur, de dorpjes waar jij de bezienswaardigheid bent en de mooie stadjes Cienfuegos, met haar franse flair en het Unesco stadje Trinidad. Jullie vervoermiddel is de fiets gecombineerd met de lijndienstbus voor de grote afstanden.

Dag 1+2: Havana
Na aankomst op de luchthaven worden jullie opgehaald door onze chauffeur die jullie naar een prachtige casa particular brengt, in het hart van het oude centrum van Havana. Deze dagen lekker even bijkomen van de reis en op eigen gelegenheid genieten van al het moois wat de hoofdstad jullie te bieden heeft.

Heerlijk op eigen houtje de hoofdstad verkennen tijdens een mooie wandeling door het oude centrum (la Habana Vieja). Geniet van de indrukken, het straatbeeld met de oldtimers, wat je nergens anders zo zult tegenkomen en de prachtige koloniale gebouwen die herinneren aan de roerige geschiedenis van het land. Eventueel kan je bij onze vertegenwoordiger een superleuke wandeltoer boeken door La Habana Vieja waarbij alle fotogenieke momentjes aan bod komen.

De hoofdstad biedt uiteraard meer dan alleen het oude centrum. Zo vind je in Vedado, een buitenwijk van Havana, één van de grootste begraafplaatsen ter wereld en het Plaza de la Revolucion, waar Fidel Castro zijn eindeloos lange speeches hield. Ook Miramar met haar prachtige huizen is een bezoekje waard. Natuurlijk mag een ritje door de ambassadewijk niet ontbreken.
Genoeg om te doen en te zien in deze prachtige stad. Om dit alles te bekijken hebben wij een oldtimer tour voor jullie geregeld. De fietsen halen jullie, in overleg met onze vertegenwoordiger op.

Dag 3+4: Viñales 25 km
Voor vandaag boeken wij de vroege bus voor jullie Pinar del Río, de bekende tabaksregio in West-Cuba. De gelijknamige plaats is rustig en comfortabel. Vanaf hier fietsen jullie een mooie tocht naar Viñales.
Het is een korte afstand waarvan het laatste deel behoorlijk stijging heeft. Dit mooie dorpje ligt in een schitterend natuurgebied dat heel anders van karakter is dan de rest van het eiland. Het gebied bestaat uit kalksteen, waar ondergrondse rivieren een netwerk van grotten in uitgesleten hebben. Door instorting van deze grotten in het verleden zijn de mojotes ontstaan, de steile bergen die recht uit het landschap omhoog rijzen.

De rode grond die de bodem bedekt is bijzonder vruchtbaar en de streek rond Viñales bestaat grotendeels uit tabaksplantages. De tabak wordt te drogen gelegd in huisjes van palmbladen, een ander opvallend element in het landschap. Jullie verblijven hier in een prachtige casa particular in het centrum van dit leuke dorpje. Naast de fiets, is het ook mogelijk om te paard dit prachtige gebied verkennen. Eventueel is het ook mogelijk om met een gids door de tabaksplantages te wandelen. Echter ons advies is in om dit te paard te doen. Dit is overigens ook prima geschikt voor niet ervaren ruiters. Ook mag een bezoek aan de Cueva del Indio niet ontbreken. Je kunt je zelfs met een bootje door de grot laten leiden.

Dag 5: Puerto Esperanza 28 km
Vandaag fietsen jullie naar het mooie plaatsje Puerto Esperanza, Dit hele kleine dorpje aan de zee ten noorden van Viñales betekent letterlijk ‘de haven van hoop’.
Het is een klein en niet toeristisch dorpje. Het lijkt alsof de tijd hier vanaf begin jaren vijftig is stil blijven staan.

Kennismaken met de dorpsbewoners en kijken hoe de vissersboten aan het einde van de dag terugkomen met de vangst van die dag. Juist dit niet toeristische, maakt jullie bezoek hier zeker de moeite waard. Laat je verrassen door de prachtige locatie van jullie casa particular. 

Dag 6+7: La Mulata 55 km (Palma Rubia)
Vandaag vertrek je naar la Mulata, een non-toeristisch plaatsje waar jij als de toerist de bezienswaardigheid bent. We hebben hier een superleuke finca voor jullie geboekt bij Jesús en Caridad. Cari laat je graag haar kookkunsten proeven. Een garantie voor een heerlijke en betaalbare maaltijd.
Hiervandaan kun je de volgende ochtend lekker een dagje naar het eiland Cayo Levisa, een klein paradijselijk oord en een goede keuze voor duikers en snorkelaars en voor mensen die een sereen strand verkiezen boven een dik bevolkte badplaats. Wil je liever niet op de fiets (15 km) dan kun je ook Jesús vragen om je in zijn eigen lada te brengen.

De beste plek om te duiken is aan de noordzijde van de baai, rijkelijk gevuld met sponzen, zwart koraal en tropische vissen. Scheepswrakken uit de 17e en 18e eeuw maken de streek ook voor wrakduikers archeologisch interessant. Aan het einde van de dag kun je de boot weer terug nemen, waar je in dezelfde accommodatie in La Mulata overnacht.

Dag 8: Soroa (73 km)
Vanochtend fietsen jullie een pittige tocht naar Soroa. Dit vrijwel ongerepte stuk land, met een oppervlakte van 25.000 hectaren groot, is door UNESCO uitgeroepen tot
biosfeerreservaat. Jullie verblijven in een leuke casa in Soroa. Hier kun je de orchideeëntuinen
en de waterval van Soroa bezoeken. Omdat er op het laatste deel veel stijging zit, is het mogelijk om tegen een geringe vergoeding vervoer te organiseren vanaf Bahia Honda.

Dag 9+10: Las Terrazas (21 km)
Dit is een dorpje tussen Viñales en Havana en ligt in een prachtig natuurgebied: Sierra del
Rosario. Een gebied van 25.000 ha dat is uitgeroepen door de Unesco tot Biosfeerreservaat. De bijnaam van dit gebied is de ‘Regenboog van Cuba’, door de enorme hoeveelheid regen die hier valt. Laat je hierdoor echter niet afschrikken, want juist door de regen krijgen de orchideeën en andere planten volop kans om te groeien. Je treft zo’n 700 soorten in de orchideeëntuin, waarvan het grootste gedeelte bloeit tussen december en maart. Daarnaast kun je in dit gebied veel verschillende vogelsoorten, reptielen en amfibieën tegenkomen. Hier kun je de omgeving te fiets verkennen. Ook hier hebben we weer een mooie accommodatie voor jullie gereserveerd.

Dag 11: Havana (76 km)
Vandaag fietsen jullie terug naar de hoofdstad Havana waar jullie een nacht verblijven.

Dag 12+13: Playa Larga/Varkensbaai
Na het ontbijt, vertrekken jullie met de lijndienstbus (de fietsen gaan mee onderin de bus) naar Playa Larga. Playa Larga staat bekend om haar mooie duikspots en snorkelmogelijkheden en natuurlijk de Varkensbaai (Bahia de Cochinos) wat bekend van de mislukte invasie door Cubaanse ballingen in april 1961, gesteund door de Amerikaanse CIA. Deze invasie had tot doel het bewind van Fidel Castro omver te werpen. De aanval werd afgeslagen en juist daardoor dreef Castro richting de Sovjet-Unie en verder naar het communisme.

Playa Larga ligt op 15 kilometer afstand van een prachtig natuurgebied, Cienaga de Zapata. Een paradijs voor liefhebbers van het buitenleven; vogelspotters komen van heinde en verre om de uitstekende trails hier te verkennen. Jullie overnachten in een prachtige casa vlakbij het strand.

Dag 14: Playa Giron (36 km)
Vandaag fietsen jullie door naar Playa Giron, tevens aan de Varkensbaai gelegen. Een prachtige duikplek bij uitstek. Voor de kust ligt een koraalrif dat zorgt voor rustig en helder water en goede duikmogelijkheden.
Vijf minuten lopen langs de kust, richting het zuiden, kun je ook heel goed snorkelen bij Playa los Cocos. Tevens kun je bij Playa Girón boottochten maken en watersport activiteiten beoefenen. Natuurlijk mag een bezoekje aan het museum, Museo Girón, niet ontbreken. Dit museum is geheel gewijd aan de invasie van 1961 in de Varkensbaai. Het museum heeft twee kamers vol met voorwerpen en foto’s van de invasie. Rondom het museum staan verschillende oorlogsvoertuigen die gebruikt zijn in de strijd.

Dag 15+16: Cienfuegos (75 km)
De reis gaat vandaag verder naar Cienfuegos. Voor deze tocht kunnen wij eventueel een busticket voor jullie reserveren. Deze stad bezit een Franse flair die de stad tot één van de mooiste en meest levendige steden van het eiland maakt. Het uitgebreid gerenoveerde koloniale stadscentrum biedt vele bezienswaardigheden. Bijvoorbeeld Castillo de Jagua, het op twee na grootste fort in Cuba uit de 18de eeuw, dat is gebouwd om het gebied te beschermen tegen Jamaicaanse piraten. De trein bruggen, die nog steeds intact zijn en de grachten maar ook de legende van de vrouw in blauwe gewaden, is het bekijken waard. Jullie logeren in een mooie casa aan de Punta Gorda.

Dag 17: Guijímico (42 km)
Vandaag een mooie tocht naar Guijímico wat letterlijk ‘de plaats voor vissen’ betekent. Het is een prachtige plek voor natuur en duikliefhebbers. Villa Guajimico heeft haar eigen duikcentrum waar cursussen voor zowel amateurs als professionals worden gegeven. Je kunt hier tevens kayakken en catamaran zeilen. Jullie logeren in het eenvoudige maar leuke Villa Guajímico.

Dag 18+19: Trinidad (40 km)
Vandaag fietsen jullie naar het mooie stadje, Trinidad. Trinidad is in 1540 door Diego Velázquez gesticht en door UNESCO tot werelderfgoed uitgeroepen. Vanuit je casa, kun je verschillende musea, kunstgalerijen en marktjes bezoeken. Het stadje leent zich uitstekend om te voet te verkennen. Maak een mooie wandeltocht door de stad, met straten van zwerfkeitjes en kleurrijke huizen.
De Casa de la Musica van Trinidad, waar in de openlucht wordt gedanst en muziek wordt gemaakt, is een absolute aanrader. Wil je heerlijk relaxen dan is het Caribische strandje, Playa d’Ancon zeker de moeite van een bezoekje waard. Jullie logeren in een mooie casa in het oude centrum van de stad.

Dag 20: Havana
Voor vandaag hebben wij bustickets terug naar Havana geboekt waar jullie nog één nachtje in onze casa particular overnachten

Dag 21: luchthaven Havana
Onze chauffeur brengt jullie naar de luchthaven van Havana vanwaar jullie weer terug naar huis reizen.

Dag 22: Aankomst