20 daagse fiets/autovakantie Cuba 

Een prachtige combinatie van fietsend West Cuba ontdekken en aansluitend de Caribische kant van het eiland te bezoeken met een huurauto. 

Deze prachtige vakantie begint in Havana. Een mooie fietsvakantie door het westelijk deel van Cuba en georganiseerd vervoer voor het centrale en het Caribische deel van dit mooie land. Jullie beginnen in het Westen, het groene hart van Cuba. Heerlijk genieten van de schitterende natuur en de tabaksplantages, reizen jullie via Havana door naar de Varkensbaai, een duik- en snorkelparadijs, om daarna het prachtige stadje Trinidad aan te doen. Jullie sluiten deze mooie reis af op de brede zandstranden van Varadero. Een sportief avontuur waarbij natuur, cultuur en activiteit elkaar afwisselen. 

Dag 1+2: Havana
Na aankomst op de luchthaven worden jullie opgehaald door onze chauffeur die julie naar een prachtige koloniale casa particular brengt, in het hart van het oude centrum van Havana. Deze dagen lekker even bijkomen van de reis en op eigen gelegenheid genieten van al het moois wat de hoofdstad je te bieden heeft. Aan het einde van dag twee halen jullie de fietsen op.

Heerlijk op eigen houtje de hoofdstad verkennen tijdens een mooie wandeling door het oude centrum (la Habana Vieja). Geniet van de indrukken, het straatbeeld met de oldtimers, wat je nergens anders zo zult tegenkomen en de prachtige koloniale gebouwen die herinneren aan de roerige geschiedenis van het land.

De hoofdstad biedt uiteraard meer dan alleen het oude centrum. Zo vind je in Vedado, een buitenwijk van Havana, één van de grootste begraafplaatsen ter wereld en het Plaza de la Revolucion, waar Fidel Castro zijn eindeloos lange speeches hield. Ook Miramar met haar prachtige huizen is een bezoekje waard. Natuurlijk mag een ritje door de ambassadewijk niet ontbreken. Genoeg om te doen en te zien in deze prachtige stad. Om dit alles te bekijken hebben wij een oldtimer tour voor je geregeld.

Dag 3+4: Viñales 25 km
Voor vandaag boeken wij de vroege bus voor jullie Pinar del Río, de bekende tabaksregio in West-Cuba. De gelijknamige plaats is rustig en comfortabel. Vanaf hier fietsen jullie een mooie tocht naar Viñales.
Het is een korte afstand waarvan het laatste deel behoorlijk stijging heeft. Dit mooie dorpje ligt in een schitterend natuurgebied dat heel anders van karakter is dan de rest van het eiland. Het gebied bestaat uit kalksteen, waar ondergrondse rivieren een netwerk van grotten in uitgesleten hebben. Door instorting van deze grotten in het verleden zijn de mojotes ontstaan, de steile bergen die recht uit het landschap omhoog rijzen.

De rode grond die de bodem bedekt is bijzonder vruchtbaar en de streek rond Viñales bestaat grotendeels uit tabaksplantages. De tabak wordt te drogen gelegd in huisjes van palmbladen, een ander opvallend element in het landschap. Jullie verblijven hier in een prachtige casa particular in het centrum van dit leuke dorpje. Naast de fiets, is het ook mogelijk om te paard dit prachtige gebied verkennen. Eventueel is het ook mogelijk om met een gids door de tabaksplantages te wandelen. Echter ons advies is in om dit te paard te doen. Dit is overigens ook prima geschikt voor niet ervaren ruiters. Ook mag een bezoek aan de Cueva del Indio niet ontbreken. Je kunt je zelfs met een bootje door de grot laten leiden.

Dag 5: Puerto Esperanza 28 km
Vandaag fietsen jullie naar het mooie plaatsje Puerto Esperanza, Dit hele kleine dorpje aan de zee ten noorden van Viñales betekent letterlijk ‘de haven van hoop’.
Het is een klein en niet toeristisch dorpje. Het lijkt alsof de tijd hier vanaf begin jaren vijftig is stil blijven staan.

Kennismaken met de dorpsbewoners en kijken hoe de vissersboten aan het einde van de dag terugkomen met de vangst van die dag. Juist dit niet toeristische, maakt jullie bezoek hier zeker de moeite waard. Jullie verblijven in een mooie casa particular

Dag 6+7: La Mulata 55 km
Vandaag vertrekken jullie naar la Mulata, een non-toeristisch plaatsje waar jij als de toerist de bezienswaardigheid bent. We hebben hier een superleuke finca voor jullie geboekt bij Jesús en Caridad. Cari laat je graag haar kookkunsten proeven. Een garantie voor een heerlijke en betaalbare maaltijd.

Hiervandaan kun je de volgende ochtend lekker een dagje naar het eiland Cayo Levisa, een klein paradijselijk oord en een goede keuze voor duikers en snorkelaars en voor mensen die een sereen strand verkiezen boven een dik bevolkte badplaats. Wil je liever niet op de fiets (15 km) dan kun je ook Jesús vragen om je in zijn eigen lada te brengen.

De beste plek om te duiken is aan de noordzijde van de baai, rijkelijk gevuld met sponzen, zwart koraal en tropische vissen. Scheepswrakken uit de 17e en 18e eeuw maken de streek ook voor wrakduikers archeologisch interessant. Aan het einde van de dag kun je de boot weer terug nemen, waar je in dezelfde accommodatie in La Mulata overnacht.

Dag 8: Soroa (73 km)
Vanochtend fietsen jullie een pittige tocht naar Soroa. Dit vrijwel ongerepte stuk land, met een oppervlakte van 25.000 hectaren groot, is door UNESCO uitgeroepen tot
biosfeerreservaat. Jullie verblijven in een leuke casa in Soroa. Hier kun je de orchideeëntuinen
en de waterval van Soroa bezoeken. Let op, op het laatste deel is er flink stijging.

Dag 9+10: Las Terrazas (21 km)
Dit is een dorpje tussen Viñales en Havana en ligt in een prachtig natuurgebied: Sierra del Rosario. Een gebied van 25.000 ha dat is uitgeroepen door de Unesco tot Biosfeerreservaat. De bijnaam van dit gebied is de ‘Regenboog van Cuba’, door de enorme hoeveelheid regen die hier valt. Laat je hierdoor echter niet afschrikken, want juist door de regen krijgen de orchideeën en andere planten volop kans om te groeien.

Je treft zo’n 700 soorten in de orchideeëntuin, waarvan het grootste gedeelte bloeit tussen december en maart. Daarnaast kun je in dit gebied veel verschillende vogelsoorten, reptielen en amfibieën tegenkomen. Hier kun je de omgeving te fiets verkennen. Ook hier hebben we weer een mooie accommodatie voor jullie gereserveerd.

Dag 11: Havana (76 km)
Vandaag fietsen jullie terug naar de hoofdstad Havana waar jullie een nacht verblijven. Bij aankomst leveren jullie tevens de fietsen weer in.

Dag 12+13: Playa Larga/Varkensbaai
Vandaag haalt onze chauffeur jullie op en vervolgen jullie de tocht naar de Varkensbaai, Bahía de Cochinos. Je verblijft in een prachtige casa vlakbij het strand. Playa Larga ligt aan de Varkensbaai (Bahia de Cochinos), bekend van de mislukte invasie door Cubaanse ballingen in april 1961 die gesteund werden door de Amerikaanse CIA. Deze invasie had tot doel het bewind van Fidel Castro omver te werpen. Deze aanval werd afgeslagen.

Tevens ligt Playa Larga vlakbij een prachtig natuurgebied, Cienaga de Zapata. Voor natuur-liefhebbers een ‘must go/see. Prachtig om te wandelen, vogels te spotten of krokodillen te zien. Je kunt hier tevens lekker genieten van zon, zee en strand. Playa Larga is tevens dé plaats bij uitstek waar je prachtig kunt duiken en snorkelen. 

Dag 14+15: Trinidad
Onze chauffeur brengt jullie vandaag naar het Unesco stadje Trinidad. Het oude centrum is erg geschikt om op eigen gelegenheid te verkennen. Je kunt een mooie wandeltocht maken door de straten van zwerfkeitjes en kleurrijke huizen. Je vindt in Trinidad talrijke kleine restaurantjes waar lokale specialiteiten worden aangeboden. Natuurlijk mag een bezoek aan het openlucht Casa de la Mùsica van Trinidad niet ontbreken.

Hier speelt iedere avond swingende live muziek en is tevens hét ontmoetingspunt voor de lokale bevolking en toeristen. Jullie verblijven in een mooie casa particular in het oude centrum van dit mooie stadje. Hier kunnen jullie ter plekke een tochtje naar de Valle de los Ingenios maken met de stoomtrein. Let op: de trein is vaak kapot waardoor deze regelmatig niet rijdt. Wat ook erg leuk is om de suikerrietplantages te bezoeken. Hiervoor worden ter plekke leuke excursies aangeboden. Om lekker te relaxen kun een bezoekje brengen aan de azuurblauwe wateren van het Caribische strandje, Playa Ancón. Dit strandje ligt op slechts 12 km van het stadscentrum.

Dag 16+17: Varadero
Voor vandaag hebben wij privé vervoer van Las Terrazas naar Varadero voor jullie georganiseerd. Deze brengt jullie naar het leuke hotel 4* sterren hotel Iberostar Bella Costa. Bella Costa is gelegen op een natuurlijke klif aan het beroemde strand van Varadero en wordt omgeven door een intieme sfeer en prachtige groene tuinen die van dit hotel een ideaal vakantieoord maken.

Overal in het resort zijn open of overdekte terreinen voor sport te vinden en er is een groot zwembad aanwezig. Op het strand kun je genieten van de zee, watersporten beoefenen, proeven van de heerlijke Cubaanse en internationale gerechten in het grillrestaurant, en verfrissende cocktails en verschillende drankjes nuttigen. Jullie verblijven hier op all-inclusive basis. 

Dag 18: Varadero – luchthaven Havana
Vandaag brengt onze chauffeur jullie naar de luchthaven van Havana vanwaar jullie terugreizen naar huis.

Dag 19: Aankomst